Charlotte Løvstad i den norske arbeidsgruppa for SSTT i munter dialog med statsmeteorolog John Smits under Hallingtreff i dag. Foto: Odd Borgestrand

Større synlighet viktig for VA-bransjen

11.01.2018

Mange tar vann og avløp som en selvfølge, men solide anlegg må bygges og driftes på en forsvarlig måte om de skal være trygge. Derfor er det viktig at VA-bransjen gjør seg enda mer synlig. Det understreket statsmeteorolog John Smits under Hallingtreff.

 

Smits far, nederlenderen Cornelis Smits, som ble en frontfigur innen norsk VA-bransje på femti- og seksti-tallet var tydelig i sitt budska. Han hevdet blant annet at «millionsløseriet til ubrukelige renseanlegg kan gjøre noen og enhver betenkt.»

Det koster mye å bygge et tidsmessig kloakknett og velgerne som skal betale det hele, har krav på en orientering om pengebruken.

På 60-tallet var det faktisk en stor diskusjon om behovet for renseanlegg. Mange mente at septiktanker var nok i et land med sine grisgrendte bygder og småbyer, sa Smits i en humoristisk tone.

-Det er dumt at VA-bransjen nærmest har hemmelige katakomber og skjulte anlegg i fjell. Dere bør invitere innbyggerne inn på renseanleggene og i tunnellene. Ta med familie og egne barn med tanke på synlighet og rekruttering, oppfordret Smits.

Med større synlighet vil arbeidet til bransjen bli mer verdsatt og det vil i så fall være fortjent, mente den populære statsmeteorologen.

 

Umbraco CMS fra MarkedsPartner