Mye vær og klima med meteorolog Smits

11.01.2018

Været varierer hele tiden, og det er en forskjell mellom vær og klima. I perioden 1960 til 1990 var snittemperaturen i Norge på 1,04 grader, mens snittet er øket med en halv grad i trettiårsperioden fra 1980-2010. 

Mens Geilo viste seg fra den beste vinterside under årets Hallingtreff tok Smits for seg klima-utfordringene. I et langsiktig perspektiv skjer det værmessige endringer som vil bli utfordrende også for reiselivsdestinasjonen i Hallingdal. Geilo vil få 15 prosent mer nedbør og en temperaturøkning på fire grader.  Det blir kortere vintre, og Hallingdals reiseliv vil dermed satse mer på sommerlige aktiviteter for å opprettholde sysselsettingen i den viktige næringen, mente Smits. Også teknisk drift i Hallingdal vil få utfordringer med større rasfare og mye vann på avveie.

Økt nedbør
Nedbøren har også økt i siste tretti års periode fra 1104 til 1158 mm, fortalte Smits i sitt innledningsforedrag på Hallingtreffet. Normaltemperaturen i Norge vil trolig øke med 4,5 grader de neste 80 årene. Nedbør vil øke med 18 prosent.

Nedbørsrekorder
2017 var det tredje varmeste året siden 1880, og det ble satt en rekke nedbørsrekorder rundt om i landet. Ekstremvær med enorme mengder vann på avveie har vært en utfordring både på Vestlandet og på Sørlandet.

229,6 mm nedbør på ett døgn er Norgesrekord, satt i 1941 i Matre i Hordaland.   Bergen satte nesten ny rekord med snaut 3.000 mm i 2017.  Gullfjellet i Bergen kommune målte rett over 5000 mm i 2017.

Utslippet av klimagassene viser også en jevn økning, og det lekker også ut mer metan i permafrost-områdene.  Det arbeides med å fjerne karbondioksid, men dette er et prosjekt som Smits tror ligger langt fram i tid.

Vann på avveie vil skape problemer for norsk infrastruktur.  Norge er ikke «klargjort» for å møte klimaendringene og det betyr store utfordringer inn mot infrastruktur.  Et norsk vann- og avløpsnett må tilpasses framtidens klima, slo han fast.

Umbraco CMS fra MarkedsPartner