Fjernrens av anboring fra innvendig stoppekran eller fra grøft har en rekkevidde på inntil 80 meter. Rørinspeksjonsutstyret til Norsk Rørteknikk AS har en rekkevidde på inntil 45 meter for stikkledninger.

Erfaren rørlegger lover gravefri rensing av vannrør og anboringer

19.11.2019

Det er åtte år siden rørlegger Vidar Gullhav i Norsk Rørteknikk AS i Sandvika lurte på hvordan han kunne løse det økende problemet med tette anboringer som knyttet private stikkledninger til den offentlige rørledningen.  

Rør-entusiasten, som har jobbet med rør i nærmere 50 år, har kommet et godt stykke på vei, og under Hallingtreff 2020 vil konferansedeltakerne få et spennende møte med denne uortokse rørleggeren.
– Det handler om å tørre å gjøre noe nytt, sier Gullhav.
Metoden eliminerer behovet for graving i åtte av ti tilfeller, er Gulhavs erfaring med renseprosessen.
-Det betyr at huseier får vannet raskere tilbake til en lavere pris og det vil bli færre lapper i asfalten.
Ved tradisjonell graving stoppes vannet inn til huset og renseutstyr blir koblet på. Det vil si at all masse som renses opp har mulighet til å havne i hovedvannledningen.
Gulhav benytter en metode med vanntrykket mot seg, og det meste av massen som renses løs blir med strømmen inn mot huset der den blir skylt ut før han avslutter jobben. Dette minsker risikoen for urenheter i hovedvannledningen, som igjen kan føre til at flere klammer tetter seg.

Viktig med forundersøkelser
Han forklarer at hans medarbeidere gjennomfører en forundersøkelse der de sjekker vanntrykk, lytter etter lekkasjer og konstaterer hva problemet er. Er det et tett klammer sjekker de også at ikke eventuelle hindringer gjør det umulig å få fram utstyret. Aktuelle hindringer kan være seteventiler med vegger som hindrer boret å komme gjennom, avsteningsmekanismer som er halvveis lukket, eller 90 graders vinkler ved hovedkrana i huset.

Slik utføres jobben
-Vi utfører jobben inne på huseiers tomt. Utstyret settes opp i gårdsplassen og rør blir lagt inn gjennom ytterdøra og koblet på hovedkrana. En rensetupp festet til en lang drivlinje blir skjøvet frem til det tette klammeret, og i de fleste tilfeller er jobben gjennomført på to til fire timer, uten noen form for oppgraving. Jobben tar to til fire timer å gjennomføre.
Gulhav mener at et klammer i de aller fleste tilfellene ikke blir byttet ut selv om det blir gravd opp. Det tar heller ikke skade av at blokkeringen blir frest ut.

-Fordi vårt utstyr er tett og kobles direkte på hovedkrana i huset har vi muligheten til å dampkoke alt utsyr før det sendes inn i rørsystemet. Neste skritt i utviklingen er å sikre at utstyret blir helt sterilt, men så langt har vi ikke kommet. Det koster penger å drive med innovative løsninger, og eneste tilskudd til metodeutvikling er et bidrag på 20.000 kroner fra Innovasjon Norge. Jeg vil hevde at vi har spart norske forsikringsselskaper for mange millioner kroner med vår metode, og det hadde vært moro om vi kunne fått noe støtte til å løfte metoden enda et hakk høyere, sier Gullhav.

Store besparelser
Han mener metoden er banebrytende og svært besparende både for kunder, forsikringsselskaper og kommuner.
-Her handler det om gravefri rensing av tette anboringer og stikkledninger. Fortsatt opplever vi at vår  metode ikke er kjent blant takstmenn og fagfolk, og utsagn som går igjen er at «det er ikke mulig, så her må det graves». Vi har gjennom vår fjernrense-metode bevist at det er mulig, og vi demonstrerer det gjerne for alle som er interessert. Det mange ikke er klar over er at tette plastrør i de fleste tilfeller dekkes av innboforsikringen. Mange lever med dårlig vanntrykk unødvendig i mange år før de tilslutt forstår at noe må gjøres, sier en engasjert Vidar Gullhav, som også presenterte sin løsning under fagdagene til RIN i august.
Fjernrens av anboring fra innvendig stoppekran eller fra grøft har en rekkevidde på inntil 80 meter. Rørinspeksjonsutstyret til Norsk Rørteknikk AS har en rekkevidde på inntil 45 meter for stikkledninger.
Han nøler ikke med å hevde at NoDig-prinsippet og er langt mer skånsom og en rimeligere løsning enn tradisjonell metode med oppgraving av anboringen.

Miljøvennlig rensing
– Dette er en miljøvennlig teknikk. Her er det ingen bort- og tilkjøring av masser, ingen gravemaskinkjøring, ingen midlertidig omlegging av tilkomstveier. Rensemetoden tilfører ingen CO2-utslipp, og verktøyet går på oppladbare batterier. Uten gravearbeidssonene kan livet «gå som normalt» i boligområder, ved skoler, barnehager eller andre institusjoner, mener den erfarne rørleggeren.

 

Umbraco CMS fra MarkedsPartner